Ticari işletmeniz hakkında internette yapılan olumsuz yorumlarla karşılaştıysanız ve bu yorumlar yaptığınız satışları düşürüyorsa hukuki haklarınızı kullanarak yorumları internetten kaldırabilirsiniz.
Önemli olan husus yapılan yorumların gerçek dışı olmasıdır. Müşteriler sırf aldıkları hizmeti yetersiz bulduğu için ya da parasını ödemediği bir hizmeti almak için internette yorum yapabilir. Bu yorumlar hukuka aykırıdır.
İnternetin yaygınlaşmasıyla potansiyel müşteriler ticari işletmenizin internetteki yorumlarına dikkatle bakarlar. Çoğu insan alışveriş yapmadan önce bu yorumlara göre hareket etmektedir.
İşletmeniz ya da markanız hakkında olumsuz bir yorumun internette yer alması, şikayetvar gibi siteler yaygınlaştıkça daha olası hale gelmiştir. Bu haksız ve satışlarınızı düşüren yorumları hukuki haklarınızı kullanarak internetten nasıl kaldırabileceğinizi inceleyeceğiz.
Şikayetvar sitesinin temel çalışma mantığı şudur; insanlar siteye girer ve daha önceden sorun yaşadığı ticari işletmelere ilişkin olumsuz yorumlarını, serzenişlerini ve çözüm arayışlarını siteye yazarlar. Burası bir markanın imajı için oldukça önemli bir yerdir.
Ancak çoğu zaman müşteriler iyi niyetli olmayabilir. Parasını ödemedikleri bir ürünü yahut hizmeti zorla almak isteyebilir ya da sırf satış personelinize sinir olduğu için siteye yorum yapabilir. O yorumdan sonra potansiyel olan her müşteriniz şikayetvar sitesine girdiğinde bu yorumları görür ve belki de ürünlerinizi almaktan vazgeçer.
İşte tüm bu yorumlar hukuken haksız fiil oluşturmaktadır. Aynı insanlar gibi şirketlerin de itibarı vardır. Hukuken buna ticari itibar denir. Ticari itibarın korunması Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümleri ve Sınai Mülkiyet Kanunu marka hakkının korunması hükümlerince gerçekleşir
Ticari işletmenin aleyhinde yapılan yorum:
Sınai Mülkiyet Kanunu marka hakları uyarınca maddi manevi tazminat ve savcılık şikayeti ile
Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümleri uyarınca maddi manevi tazminat ve savcılık şikayeti ile
Reklam Kuruluna Şikayet ve yorum kaldırma prosedürü ile
5651 Sayılı Bilişim İnternet Kanunu Erişim Engellenmesi talebi ile kaldırılabilir.
Burada önemli olan yapılan yorumun hangi hukuki dayanaktan etkilendiğidir. Örneğin ilk iki madde için dava açıp tazminat hakkı elde etmek mümkün iken süreç biraz daha uzun sürecektir.
Ancak 5651 sayılı kanun uyarınca Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurulduğunda 24+24 = 48 saat içerisinde yorum kaldırılmasına karar verilebilir.
İnternette ticari işletmeniz hakkında yapılan yorumun haksız olması önemlidir. Örneğin;
"Mavi koltuk almıştım ama bordo geldi o yüzden 1 yıldız veriyorum" gibi bir yorum olduğunu düşünelim. ☆☆☆☆★
Eğer siz satıcı olarak müşterinin gerçekten de mavi koltuk sipariş verdiğini ispatlayabilirseniz bu yorumu kaldırmak mümkündür. Telefon mesajları, internet sipariş geçmişi, yazılı metin ile ispatlayabiliyorsanız bu yorum tamamen haksız rekabet oluşturur.
Ancak ispat noktası yetersiz olursa ya da gerçekten müşteri mavi koltuk sipariş verdiğini ispatlarsa bu durumda müşterinin yorumunu kaldırmak zorlaşacaktır. Zira mahkeme bunu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecektir.
Yukarıda bahsettiğimiz haksız yorumların kaldırılması sadece şikayetvar ve benzeri sitelerdeki yorumlar için geçerli değildir. Esasında internet ortamında yapılan tüm yorumları kapsar. Google işletme hesabı altına yapılan yorumlar da haksız rekabet oluşturur ve ticari itibarınızı zedeleyebilir.
Kural olarak Ticaret Kanunu ve Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında internet sitelerinin sorumluluğu yoktur. Ancak 5651 sayılı kanun uyarınca internet sitelerine yer sağlayıcı olmaları nedeniyle usulüne uygun bildirim yapılır ve halen daha yorumlar kalmaya devam ederse bu durumda yer sağlayıcılar da haksız yorumlardan sorumlu olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz hukuk yolları ve davalarında sadece tazminat talebinde bulunulmaz. Buna ek olarak haksız fiil oluşturan eylemlerin durdurulması, önlenmesi ve eski hale getirilmesi de söz konusu olacaktır.
İşletmeniz hakkındaki haksız yorumlar nedeniyle oluşan zararlara ilişkin davalarda mahkemeden tedbir istenerek dava sürecinde yoruma erişim engellenebilir, en sonunda haksız fiilin durdurulması kararı ile yorum internetten kaldırılabilecektir.
Kanuni dayanaklarından bahsettiğimiz yorum kaldırma süreci oldukça teknik bir alanın içerisine girer. Haksız rekabet - marka hukuku işletmeleri ilgilendiren istisna ve kendine münhasır bir alandır.
Özellikle Reklam Kurulu ve Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin bu konular hakkında içtihat niteliğinde kararları mevcuttur. Bu kararlara hakim olmak, yapılan işlemlerde doğru yolu seçmek ve en hızlı sonucu almak mühimdir.
Lexada Hukuk ve Danışmanlık Bürosu Olarak haksız rekabet - marka hukuku alanında çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 0264 233 03 03 numaralı telefonu arayarak konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.