Eve kurye sipariş hizmeti sağlayan uygulamalardan herhangi biriyle sorun yaşıyor olabilirsiniz. Satış yaptığınız ürünlerin kurye uygulaması üzerindeki menü fiyatları size haber verilmeden artırılıyorsa bu durumda ofisimizin 0264 233 03 03 numaralı telefon hattından iletişime geçebilirsiniz.
Yemeksepeti - Getir - Tıklagelsin gibi uygulamalar yemek hizmeti veren restoranların menülerini internet ortamına taşır. Ardından müşterilerin ilgili ürünleri satın alamsını sağlar ve restorandan kurye hizmeti ile yemeği alarak müşterinin ev adresine götürür.
Verdiği bu hizmete karşılık olarak restoranın satış fiyatından pay almaktadır. Eğer restoran kendi kuryelerini kullanıyorsa %10-%14 arasında, eğer uygulamanın kuryelerini kullanıyorsa %30-%35 arasında komisyon ödemektedir.
Kural olarak kurye hizmeti veren altyapı sağlayıcı ile imzaladığınız sözleşme her iki taraf içinde bağlayıcıdır. Bu sözleşmede yazan maddelere hem hizmet sağlayıcı hem restoran işletmesi uymak zorundadır.
Ancak sadece bu sözleşmede düzenleniyor diye bazı durumların hukuken geçerli olacağı şeklinde bir durum yoktur. Her ne kadar menü fiyatlarına restoranın izni alınmadan zam yapılabileceği sözleşmede yer alsa da bu madde bağlayıcılık kazanmayacaktır.
Bu duruma Türk hukuk sisteminde kısmi butlan denmektedir. Sözleşmenin bir tarafı aşırı sınırlandıran maddeleri eğer kanuna aykırı ise geçersiz hale gelecektir.
4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca piyasada belirli büyüklüğe ulaşan şirketlere hakim durumda şirket denmektedir. Bu hakim durumdaki şirketler eylemlerini gerçekleştirirken normal bir şirkete oranla daha dikkatli davranmakla yükümlüdür.
Kanunun 6. maddesi:
"Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır."
şeklinde düzenlenmiştir.
Yemeksepeti şirketi piyasadaki hacmi ve kullanıcı sayısı göz önüne alındığında hakim durumda şirket konumundadır. Rekabet Kurumu 07.03.2024 tarihli toplantısında müzakere ederek, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda AŞ hakkında soruşturma açılmasına, 24-12/211-M sayı ile karar vermiştir.
Böylece şirketin eylemlerini gerçekleştirirken hakim durumda şirket şeklinde davranması gerektiği, kullanıcı esnaf ve restoranların menü fiyatlarını istediği gibi artıramayacağını söylemek mümkündür.
Yukarıda izah ettiğimiz hakim durumda şirketin özenli davranma yükümlülüğüne örnek olarak Rekabet Kurumu'nun Trendyol adlı şirkete kesmiş olduğu ceza gösterilebilir.
Rekabet Kurumu 21-46/669-334 sayılı kararında;
"Yukarıdaki veriler, satış hacmi bakımından Trendyol e-pazaryerinde en büyük satıcı konumundaki teşebbüslerin dahi pazaryeri satışlarından aldığı payın çok düşük olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla satıcıların Trendyol politikalarına karşı pazarlık etme imkanını önemli ölçüde sınırladığı ve bu nedenle Trendyol’un pazardaki hakim durumunu kuvvetlendirdiği değerlendirilmektedir."
Bu şeklinde karar vermiştir. Bu karardan şu anlaşılmaktadır; esnaf veya restoranlara nazaran çok daha kuvvetli durumda olan yemeksepeti - getir - tıklagelsin uygulamaları sözleşme müzakerelerinde koymuş olduğu maddeleri mutlak suretle uygulayamaz.
Eğer bu maddeler zayıf taraf için aşırı yük oluşturuyorsa Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, Türk Ticaret Kanunu ve Rekabet Kurumu emsal kararları gereğince sözleşme maddesi iptal edilebilir.
İşletmenizde sattığınız ürünlerin uygulama menü fiyatları üzerinde size sorulmadan artış gerçekleştiğini görürseniz;
Rekabet Kanunu uyarınca devlet kurumuna şikayet
Türk Ticaret Kanunu uyarınca maddi- manevi tazminat
Şirketin menü fiyatlarına koyduğu haksız zammı durdurması ve eski haline getirmesini
hukuken talep edebilirsiniz
Şirketlerin çağrı merkezleri yaşanan yoğunluklar nedeniyle etkin hizmet vermekte zorlanabilir. Bu durumda ortaya çıkan sorunu bir hukuk profesyoneli ile çözmek hem artan menü fiyatlarını hızlıca eski haline getirecek hem de yaşadığınız maddi kayıpları telafi edebilecektir.
E-ticaret yaparken karşılaştığınız haksız uygulamalara karşı hukuk ofisimizin 0264 233 03 03 numaralı telefonundan iletişime geçebilir detaylı bilgi alabilirisiniz.
İlgili Yazılar:
https://www.lexadahukuk.com/blog-detay/trendyol-genel-markalar
https://www.lexadahukuk.com/blog-detay/%C5%9Fikayetvar-yorum-kald%C4%B1rma