Eğer hastanede tehdit ya da hakarete uğrayan sağlık çalışanı iseniz hukuki aksiyon almaya ihtiyacınız olabilir. Böyle bir durumda 0264 233 03 03 nolu telefon numarasından ofisimizle iletişim kurabilirsiniz.
Acilde nöbet tuttuğunuz esnada bir hasta size karşı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan birini gerçekleştirebilir.
Hasta küfür ediyorsa hakaret, size saldırıyorsa kasten yaralama ya da "öldürürüm, yakarım, kırarım" şeklinde sözler sarf ediyorsa tehdit suçunu işlemektedir.
Böyle bir durumda size karşı suç işleniyorsa olaya tanıklık edecek birine seslenebilir, en son ihtimalde suç gerçekleşmeye başladıysa ve suçu kanıtlamaya ilişkin başka seçeneğiniz kalmadıysa telefon ile video kaydı alabilirsiniz.
Kural olarak birini doğrudan video kaydına almak suç teşkil edebilir. Bu kayıtlar mahkemede delil olarak kabul edilmeyebilir.
Ancak Yargıtay'ın hakim görüşüne göre suç doğrudan işleniyor ve bunu ispatlayacak başkaca yöntem kalmıyorsa ses - görüntü kaydı almak ihbar hakkı kapsamındadır.
Öncelikli olan kendisine saldırılan doktorun can güvenliğini sağlamasıdır. Suçu gerçekleştiren kişi kontrol altına alındığında vakit kaybetmeden polis karakoluna gidip şikayette bulunabilirsiniz. Bu şikayet ile savcılık soruşturması başlayacak, saldırgan hakkında ceza soruşturması başlayacaktır.
Suç gerçekleştiğinde doktorun sadece ceza davası değil saldırgana karşı hukuk mahkemelerinde manevi tazminat davası açma hakkı da vardır.
Eylemin niteliğine ve gerçekleştiği yere göre mahkeme belirli tutarda manevi tazminata hükmeder.
Doktora karşı görevi esnasında hakaret suçu işlenirse "hakaret suçunun; a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz." Alacağı ceza en fazla iki yıl en az bir yıl olmaktadır.
Bu işin ceza boyutudur. Hukuk mahkemesinde manevi tazminat davası açıldığında bunlara ek doktor manevi tazminat alabilir.
Kural olarak hakaret suçu uzlaşma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alındı. Bu şu demek; eskiden hakaret suçu işlendiğinde cezai boyutta dava açılmadan savcılık uzlaşmacıya gönderiyordu.
Uzlaşma masasında anlaşılırsa ceza davası açılmıyor ve doktor manevi tazminat hakkını da kullanamıyor ancak uzlaşma esnasında genelde bir miktar para almak üzere şüpheli ile uzlaşabiliyordu.
14 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete ile hakaret suçu uzlaşma kapsamından çıkarıldı. Ancak doktorları kapsayan ve kamu görevlisine karşı işlenme halini düzenleyen 2. fıkra bu çıkarılanlar arasında değil.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241114-1.htm
Doktora karşı tehdit "seni öldürürüm, bittin sen, hayatın kaydı" gibi kelimelerin kullanılmasından oluşabilir.
Doktora karşı tehdit suçu gerçekleşirse; "Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü uygulanır.
Böylece doktora karşı tehdit suçunda cezai işlem başlar. Tüm bunlara ek olarak hukuk mahkemesinde manevi tazminat hakkı saklıdır.
Eğer hasta muayene ederken veya acil nöbeti tutarken hasta size karşı suç oluşturacak bir eylem gerçekleştirirse doğrudan avukata danışmakta fayda vardır. Zira her alanın profesyoneli olduğu gibi bu alanda da profesyonel bir avukat ceza dosyanızı ve manevi tazminat dosyanızı titizlikle takip edecektir.
Bu davalardaki temel amaç hem kendisine karşı suç işlenen kişinin haklarını koruyup bir nebze de olsa acısını telafi etmek, hem de suçluların cezalandırılmasını sağlamaktadır.
Doktor yahut sağlık hukuku açısından haklarınız ihlal edildiğini düşünüyorsanız 0264 233 03 03 numaralı telefon numarasından ofisimize ulaşabilirsiniz.