Amazon Marka Hakkı İhlali

Amazon Marka Hakkı İhlali

Amazon gibi dünyaca büyük e-ticaret şirketlerinde binlerce tacir ve sanal dükkanı olan insan yer alıyor. Bu kadar büyük hacimli işlemlerde marka hakkı ihlali sorunu ortaya çıkması oldukça muhtemel.

 

Amazon'da iki şekilde marka ihlali ile karşılaşabilirsiniz. Ya sattığınız ürüne bir başkası tarafından ihlal bildirimi yapılır ve mağazanız "suspend" olur yani kapatılır. Ya da birileri sizin markanızı haberiniz olmadan kullanıyordur ve bu sebeple sizin satışlarınız azalıyordur.

 

Amazon Marka İhlallerine Karşı Dava Açılır Mı?

 

Ülkemizde faaliyet gösteren büyük e-ticaret firmalarının çoğu yerelde ağı olan firmalar. Ancak Etsy ve Amazon gibi şirketler Amerikan menşeli oldukları için marka hukuku anlamında farklılaşıyor.

 

Ülkemiz fikri mülkiyet hukukunda Kıta Avrupa'sı hukukuna tabidir. Bu durum Avrupa ülkeleri ile yapılan ticarette ortak hukuk birliğine ya da ortak tabi olunan kurallara sahip olmak demektir. Ancak Amerika merkezli şirketler Avrupada'ki ortak hukuka bağlı olmadığı için yaptırım uygulamak gittikçe zorlaşıyor.

 

Bu nedenle dava yoluna gitmenin yanı sıra e-ticaret şirketlerinin kendi "marka ihlali bildirim" mekanizmasını kullanmakta mantıklıdır. Amazon bünyesinde bu durum IP yanı Intellectual Preporty bildirimi olarak da geçer.

 

Mağazama Copy Right Bildirimi Geldi Ne Demek?

 

Eğer Trendyol ya da Hepsiburada gibi şirketlerde marka ihlali olsa idi dava yolu ile ya da ihtarname ile sorunu çözümlemek daha kolay olacaktı. Ancak hukuki bir dil ile Amazon'a ihlal bildirimi yapıldığında şirket kendi çözüm yöntemi olan ihlal bildirimlerini yapmaktadır.

 

Örneğin bir ürünün birebir aynısı eğer marka hakkı sahibinin rızası olmadan satılıyorsa canter IP ihlali bildirimi yapılır. Bir markaya ait ürünün birebir aynısı satılmıyor da bu marka, sahibinin izni olamadan başka ürünlerde kullanılıyorsa copy right ihlal bildirimi yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

Amazon'da bir markanın ihlali oldukça var ve marka hakkı sahibi bu konuda sıkıntı çıkarmıyorsa new offer account verileri oldukça yüksektir. Bu ürün diğer satıcılar tarafından da satılıyor demektir. Ancak yeni satıcı oranı düşükse bu durumda marka hakkı sahibi markanın kullanılmasına rıza göstermiyor anlamına gelir.

 

Amazon Marka İhlali Suç Mu?

 

Evet tescilli bir markayı Amazon'da ihlal etmek suçtur. SMK 30. maddesi uyarınca başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır

 

Başkasına Ait Tescilli Markayı Amazon'da Satabilir Miyim?

 

Bir başkasına ait markayı e-ticaret platformunda satabilmek içiç marka sahibinin izni, rızası ya da yazılı onayı gerekmektedir. Kanuni olarak lisans olarak adlandırılan bu izin ile ancak marka sahibinin markasını satabilirsiniz.

 

Bir de marka sahibinin markasını ve ürünlerini satmak için resmi distribütöründen yazılı izin ve ürün alarak satışını yapmanız mümkündür. Görüldüğü üzere markanın kullanılmasının tek yolu sahibinin iznini olmasından geçer.

 

Buna ek olarak bir marka tescilli değil ise de o markanın ihlali söz konusu olabilir. Bu durumda tescilli olmayan marka Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümlerine göre korunmaktadır. Bu neden bir marka ile satış yapmadan önce, alanında yetkin marka avukatına danışarak sicilde araştırma yapmak önemlidir.

 

Amazon'un Marka İhlali Verdiği Mağazam Nasıl Açılır?

 

Marka ihlali söz konusu olan durumlarda Amazon'un ihlal merkezine hukuki bir dil ile izah yapmak önemlidir. Buna ek olarak marka tecavüzü söz konusu ise dava yoluna gidilerek mağazanın açtırılması ve ticari satışların devamlılığını sağlanması mümkündür.

 

Amazon mağazanız marka ihlali nedeniyle kapatıldıysa ya da ihlal bildirimi yapıldıysa Lexada Hukuk ve Danışmanlık Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. İletişim için 0264 233 03 03 numaralı telefona ulaşabilirsiniz.