Fikri ve Sınai Haklar Hukuku

 

Fikri ve Sınai haklar hukuku kendi içerisinde alt alanlara ayrılmaktadır. Alana ilişkin kanunlar temelde Fikir ve Sanat Eserleri kanunu ile Sınai Mülkiyet Kanunu’dur

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu; film, sinema, fotoğraf, roman gibi sanat ürünleri üzerindeki mülkiyet ve telif haklarını düzenler.

Sınai Mülkiyet Kanunu ise marka, tasarım, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım gibi sahiplik hakları düzenler.

Hukukun bu alanı oldukça geniş içtihatlara sahiptir. Uluslararası sözleşmelerin kendisine yer hatrı sayılır yer bulduğu alanlardandır. Bu sebeple hem uluslararası içtihatlar hem de ulusal içtihatlara hakimiyet gerektirmektedir.

 

Marka Hukuku

 

Marka hukuku tacirlerin teşebbüslerini diğer tacirlerin mal ve teşebbüslerinden ayırmaya yarayan önemli hukuk alanlarından biridir.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yayımladığı kılavuzlar; kuruma yapılan başvuruların temel kaynaklarını oluşturur. En son kılavuz 2021 yılında yayımlanmıştır. 

Buna ek olarak kişilerin sahip olduğu tasarım hakları, bu tasarımların ticari dünyada kullanılması ve mülkiyet hakkının korunmasında fikri ve sınai hakların önemi büyüktür.

https://www.turkpatent.gov.tr/

https://www.turkpatent.gov.tr/duyurular/marka-inceleme-kilavuzu-guncellendi-18082021

 

Telif Hukuk

 

Bir yazarın romanı, ressamın tablosu ve şairin şiiri üzerindeki hakkı yine bu başlık altında korunmaktadır.

Fikir ve sanat eserleri kanunu detaylı olarak düzenlemelere yer vermiştir. Hukuka uygun olmayan kullanımlar neticesinde maddi manevi tazminat, üç kat tazminat artırımı gibi detaylı ve özel düzenlemelere yer vermektedir.

Marka hukuku alanında çalışan bir avukat ile çalışmak hem fikri ve sınai haklarınızı koruma altına alır. Hem de bu alanda karşılaşacağınız hak ihlallerine karşı sizleri korumaktadır.

Ofisimiz Sakarya’da bulunmaktadır. Fikri ve Sınai Haklar ve marka hukuku alanında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.