Shopify Üzerinden Yapılan Satışlara Marka Hukuku Penceresinden Bakmak

Shopify Üzerinden Yapılan Satışlara Marka Hukuku Penceresinden Bakmak

Günümüzde tacirler internetten yaptığı satışları 3 farklı şekilde yapabilirler, Bunlar

  • E-ticaret pazaryeri sağlayıcıları üzerinden mağaza açıp satış yapmak (Trendyol, Hepsiburada, Çiçeksepeti vb.)

  • Kendi web sitesine sahip olup bunlar üzerinden satış yapmak

  • Bir sosyal platformda mağaza açıp bu mağazalar üzerinden satış yapmak (Instagram, Shopify vb.)

Yukarıda sayılan yöntemlerden ilkinde kargo süreçlerini satıcılar yönetmez. Pazaryerinin kendi kargo anlaşmaları olmaktadır. Satıcılar bu transfer külfetinden kurtulmanın karşısında pazaryerine komisyon öderler.

Diğer yöntemlerde ise satıcılar ürünlerini müşterilerine ulaştırırken kargo süreçlerini kendisi takip eder ve pazar yerinin uyguladığı kurallara takılmazlar.

 

Shopify Üzerinden Nasıl Satış Yapılır?

 

Shopify üzerinden satış yaparken kendinize ait sanal mağazayı oluşturur bu mağaza üzerinden satış yaparsınız.

Mağazada üzerinden sattığınız ürünlerin kargo yoluyla müşteriye ulaştırabilir, ödeme alırken de banka yoluyla havale yahut alternatif ödeme alma kuruluşlarını tercih edebilirsiniz.

 

Shopify'da Satış Yaparken Marka Almak Zorunlu Mu?

 

Bu başlığı detaylı izah etmekte fayda var. Öncelikle bir kişi ticaret hayatına başladığında iki yol terci edebilir.

  • Ya gerçek kişi tacir olarak ticaretini yapar.

  • Ya da bir şirket kurar. Bu adi şirket, limitet şirket, anonim şirket vb. olabilir. Yukarıda yer alan durumlardan birinin gerçekleşmesi sonucunda TİCARİ UNVANI BELİRLENİR

İkinci adım olarak ticari işletmesine bir isim koyar. Örneğin dükkanın adı, mağazanın ismi ya da sanal mağazasına verdiği isim. Bu da kanunen TİCARİ İŞLETME ADIDIR.

Ticari unvan ve ticari işletme adı Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenir. Marka ise bu iki hukuki düzenlemeden farklıdır. Marka Sınai Mülkiyet Kanunu'nda düzenlenen başkaca bir hak türüdür.

 

Resmi küçültün
Resmi düzenleyin
Resmi silin

 

Marka hakkı kişinin mallarını ve hizmetlerini satarken onları sattığı kelime, şekil, logo vb.) ifade türü üzerindeki hakkıdır. Yani bir şirket ve ticari işletme adınız olması marka hukuk korumasından faydalanma hakkını size vermez.

Marka hukuku korumasında faydalanmak için Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde tutulan sicile markanızı tescil ettirmeniz gerekmektedir. Bu tıpkı tapu sicili, taşınır araç sicili gibi devletin tuttuğu bir sicildir.

 

 

Tescilsiz Marka Korunur Mu?

 

Diyelim ki XYZ LTD. ŞTİ. sizin şirketiniz. X Tuhafiye ve Giyim de sizin dükkanınızın ismi yani ticari işletme adınız. Bu durumda markanız da X Tuhafiye ve Giyim olabilir. Yahut bambaşka bir kelime de olabilir.

Markanızın tescilli olması zorunlu değildir. Eğer markanızı tescil ettirmediyseniz bu durumda Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümleri uyarınca markanız korunacaktır. Ama bu durumu ispat etmek zordur.

 

Markamı Tecil Ettirirsem Ne Olur?

 

Öncelikle tescilli bir marka size ispat kolaylığı sağlar. Bir başkası markanız üzerinde hak iddia ederse bunu ancak marka hükümsüzlüğü davası açarak elde edebilir.

Bir diğer durum ise başkaları tarafından markanız taklit edilirse Sınai Mülkiyet Kanunu'nda yer alan;

  • Marka İhlalinin Tespiti

  • Marka İhlalinin Durdurulması

  • Maddi - Manevi Tazminat İstemli

dava açabilirsiniz. Ayrıca markanızı haksız yere kullanan kişilerin;

  • tüm bu marka ihlalinden elde ettiği kazancı

  • markanızı ihlal etmesi nedeniyle sizin yapamadığınız satışların bedelini

  • eğer markanıza ait lisans hakkı olsa idi bu lisansın bedelini

talep edebilirsiniz.

 

Shopify Penceresinden Marka Hukukuna Bakmak

 

Shopify diğer pazaryerleri gibi geniş kapsamlı değil, daha çok satıcıların aksiyon aldığı bir ticaret ortamı sağlamaktadır. Bu durumda satıcılar sattıkları ürünlerde marka hakkı ihlali olup olmadığını, bir başkasının markasını ihlal edip etmediği kontrol etmelidir.

Ayrıca yine 3. kişiler tarafından satıcıya ait marka haksız yere kullanılırsa dava yoluyla kazanç kayıplarını talep edebilir.

 

Shopify Marka Hakkı Suç Mu?

 

Evet bir marka hakkı Shopify üzerinden de ihlal edilse yine de suçtur. Bir başkasına ait marka hakkını ihlal eden kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.