Marka Hukuku alanında karşılaştığınız bir sorun varsa bu konuda muhakkak bir marka avukatına danışmanızı tavsiye ederiz. Çünkü isim hakkı ya da marka hakkı olarak tanımlanan bu alan oldukça tekniktir ve alana hakimiyet gerekir.
Öncelikle şu konuya değinmekte fayda var. Türkiye'de yer alan hukuk fakültelerinde uzmanlaşma gerçekleşmez. Fakültede her ders öğretilir ve hukukçu olarak mezun olunur.
Ardından kişiler mesleki tercihlerine göre avukat-hakim-savcı-noter olmayı tercih ederler. Avukatlığı tercih eden hukukçular yine kendi içerisinde bir uzmanlık unvanı almazlar. Sadece serbest avukatlık yaptıkları alanda dosya yoğunluğu ve bir alanda özel ilgili olmaları sonucunda o alanın tüm derinliklerine hakim olurlar.
Bu hakimiyet de insanlar arasında "boşanma avukatı", "ticaret avukatı", "miras avukatı" gibi sıfatlara sahip olmayı sağlar. Açıkladığımız üzere eğer marka avukatına ihtiyacınız varsa bu alanda dosya yoğunluğu olan ve Türk Patent ve Marka Kurumu kararlarına hakim, Yargıtay'ın bu alandaki kararlarını iyi bir avukata danışmalarında fayda vardır.
Marka tescili ticari faaliyetlerini gerçekleştirdiğiniz kelime ya da şeklin isim hakkını almaktır. Bu isim hakkını aldığınızda kimse size neden bu isimle satış yapıyorsun diye hesap soramaz ve başkaları markanızı taklit ettiğinde hızlıca dava açabilirsiniz.
Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde tescil edilmiş bir marka ispat kolaylığı sağlamaktadır. Nitekim elinizde devlet tarafından verilmiş belge bulunmaktadır.
Bir markanız var ve başkaları tarafından satış yapılarak isim hakkınızın zedelendiğini düşünüyorsanız kanunda belirlenen davaları açabilirsiniz. Bunlar kısaca;
Sınai mülkiyet hakkı tecavüze uğrayan hak sahibi, mahkemeden aşağıdaki taleplerde bulunabilir:
Fiilin tecavüz olup olmadığının tespiti.
Muhtemel tecavüzün önlenmesi.
Tecavüz fiillerinin durdurulması.
Tecavüzün kaldırılması ile maddi ve manevi zararın tazmini.
Tecavüz oluşturan veya cezayı gerektiren ürünler ile bunların üretiminde münhasıran kullanılan cihaz, makine gibi araçlara, tecavüze konu ürünler dışındaki diğer ürünlerin üretimini engellemeyecek şekilde elkonulması
davalardır.
Eğer Türk Patent'e yaptığınız başvuru reddedildi ya da başvurunuza itiraz geldiyse bu durumda kanunda belirlenen 2 aylık süre içerisinde red kararına karşı itiraz etmeniz gerekmektedir.
Ayrıca başvurunuza başka kişiler tarafından itiraz edildiyse bu durumda itiraza karşı görüş bildirme yapmanız gerekmektedir. Bu itiraz ve karşı görüşler oldukça teknik detayları olması gereken ve ciddi bir hukuk hakimiyeti gerektiren durumlarıdır.
Lexada Hukuk ve Danışmanlık Bürosu marka ve patent hukuku alanında çalışmaktadır. İsim hakkı davalarına yoğunlaşmış bir bürodur. İletişim için 0264 233 03 03 nolu telefon numarasını arayabilirsiniz.