Markaya İtiraz Gelmesi Durumunda Yapılması Gerekenler: Karşı Görüş Bildirme

Markaya İtiraz Gelmesi Durumunda Yapılması Gerekenler: Karşı Görüş Bildirme

Ülkemizde ticari hayatta kullanılacak bir markanın tescil işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde yapılmaktadır.

Marka siciline ilgili Nıce kodlarını içeren marka başvurusu yapılır ve teknik hukuki sürecin sonunda markanın ya tescil edilmesine karar verilir ya da tescil işlemi reddedilir.

 

İlk Adım: Kurum Değerlendirmesi

 

Marka başvurusunu elektronik ortamda yaptığınızda Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde önce şekli inceleme yapılır.

Bu incelemede Sınai Mülkiyet Kanunu Uygulama Yönetmeliği 8. Maddesinde yer alan şartlar incelenir ve eksik bulunmaması halinde marka başvurusu “marka uzmanı”nın önüne gider.

Marka Uzmanı gelen markada Sınai Mülkiyet Kanunu 5. maddesinde yer alan mutlak ret nedenlerinin varlığını inceler. Eğer herhangi bir mutlak ret nedeni yoksa marka “ Markalar Bülteninde” ilana çıkar.

 

İkici Adım: Marka Bülteninde İlan

 

 Eğer marka herhangi bir eksiklik bulundurmuyor ve madde 5’te yer alan ret nedenlerini taşımıyorsa markalar bülteninde yayımlanır.

Markalar Bülteninde kanuni süresi olan 2 ay boyunca kalır.

Bu iki aylık süreçte kamuya ilan edilir ve en yalın ifadesiyle “markaya itirazı olan, kendi markasına benzediğini düşünen var mı?” şeklinde sorulur. Bu süreçte gerçek kişiler yahut tüzel kişiler (şirket – dernek – vakıf) markaya itiraz eder.

 

Üçüncü Adım: Markama İtiraz Geldi. Ne Yapmalıyım?

 

Eğer markanız bültende ilan edildiğinde itiraz geldiyse ilan sona erdikten ve itiraz tarafınıza tebliğ edildikten sonra 1 ay içerisinde itiraza karşı görüş bildirmeniz gerekir.

İtiraza karşı görüş bildirirken teknik hukuki açıklamalar yapmak oldukça önemlidir.

Yargıtay’ın mevcut içtihatları, marka benzerliğine ilişkin işitsel – görsel ve kavramsal benzerliğin değerlendirilmesi, 2021 yılı marka inceleme kılavuzu değerlendirmeleri, ABAD kararları itiraza karşı görüşte muhakkak bildirilmelidir.

Eğer marka itirazına karşı görüş sunmazsanız mevcut itirazlar eldeki iddia ve belgelere göre değerlendirilecektir. Diğer bir ifadeyle marka itirazına karşı görüş bildirmek “hayır benim markam onunkine benzemiyor” demek olacaktır.

 

Dördüncü ve Son Adım: İtirazların ve Karşı Görüşün Değerlendirilmesi

 

Bu sürecin devamında marka uzmanı tarafından mevcut itirazlar ve karşı görüş değerlendirilecektir. Günün sonunda markanın tescil edilebilir olup olmamasına karar verilecektir.

Verilen karara karşı yeniden itiraz ve en sonunda dava açma prosedürleri bulunmaktadır. Ancak bu işlemler başka bir yazının konusu oluşturmaktadır.

Eğer markanıza itiraz geldiyse marka hukuku alanında çalışan profesyonel bir hukukçuya danışmak faydalı olacaktır. Zira marka değerlendirmesi ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bakış açısını bilmek önemlidir. Bu adım ticaretinizin emin adımlarla ve güvenle ilerlemesine katkı sağlar.