A Kalite ya da çakma ürün olarak adlandırılan ürünlerin satışı ve bu satışların marka hakkına ilişkin bazı sonuçları bulunmaktadır.
Marka hakkı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda düzenlenen, hak sahibine ticari faaliyetlerini gerçekleştirirken mal ve hizmetlerini diğer tacirlerden ayırmasına imkan sağlayan bir haktır.
Marka hakkı sahibi olduğunuz kelime, şekil, logo, ses yahut rengi siz izin vermediğiniz sürece kimse kullanamaz ve ticari satışlarına konu edemez.
Sahip olduğunuz markayı hukuki koruma altına almak istiyorsanız Tür Patent ve Marka Kurumu tarafından tutulan markalar sicilinde tescillemeniz gerekmektedir.
Her ne kadar tescilli olmayan markalar da Ticaret Kanunu’na göre korunuyor olsa da bu çok zayıf bir korumadır. İspat faaliyetinde bulunmak oldukça zordur.
Eğer satmak istediğiniz markalı ürünlerin marka sahibi siz değilseniz ve yukarıda bahsettiğimiz lisans hakkı yahut fatura silsilesi yoksa marka tecavüzü suçunu işlemeniz kuvvetle muhtemeldir.
Bu konuyla ilgili olarak detaylı inceleme yazımıza göz atabilirsiniz https://l24.im/NxDMcu
Markalı ürün satmak elbette belirli şartların varlığı halinde mümkündür. Tamamen hakları size ait olan bir markayı satabilirsiniz.
Ancak marka hakkı bir başkasında olan markaları satarken asıl marka sahibinden lisans hakkı almanız gerekmektedir.
Bir ürünün çakma olması demek marka hakkı sahibi tarafından onaylanmadan satılıyor olması demektir.
Siz bir markayı birebir taklit ederek sattığı ürünlerin birebir aynısını satıyor ve bu markaya benzeyen logoları kullanıyorsanız marka tecavüzü suçunu işlediğiniz anlamına gelmektedir.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Çakma ürün marka hakkı sahibinin izni olmadan satış yapana ya da mal üretene denir.
Genelde “marka ürünlerini kendi üretmiyor ki başkasından alıp üzerine sadece logo yapıştırıyor” şeklinde hatalı düşünceye yer alıyor.
Oysaki dünyaca büyük markalar neredeyse ürünlerinin çoğunu Çin ve benzeri Asya ülkelerinde yaptırmaktadır. Şirket merkezleri ise başka ülkelerde yer almaktadır. İşte bu durumdan anlaşılacaktır ki markalar ürünlerini birebir olarak kendisi üretmek zorunda değildir.
Önemli olan bu üretilen ürünlerin bir marka adı altında satılmasıdır.
Çakma ürün satmanın hapis cezası olduğu gibi adli para cezası da bulunmaktadır. Buna ek olarak markanın esas sahibi çakma ürün satan kişiye tazminat davası da açabilecektir.
İnstagram’da bir başka markaya ait ürünleri izinsiz satmak suçtur. Örneğin bir İnstagram butiği düşünelim. Tamamen kadın çantaları satıyor. Bu butiğin adı X butiği olsun. X butiği sattığı çantaları eğer X markasını tescillediyse tamamen kendi markasıyla satabilir.
Buna ek olarak dünyaca ünlü çanta markalarının birebir çakmasını satıyor. İşte bu durumda marka tecavüzü suçunu işler.
Birebir çakması değil ürünün orijinalini satıyor olsun. Bu durumda da eğer dünyaca ünlü markalardan lisans hakkı satın almadıysa yine marka tecavüzü gerçekleştirmektedir.
Butiğinde hukuka uygun olarak dünyaca ünlü markaları satmanın tek yolu ya yetkili distribütörlerden bu markayı satın alacak ve fatura silsilesi olacak. Ya da bu markalardan lisans hakkı satın alacaktır.
Trendyol’da Markalı Ürün Satmak Yasak Mı?
Trendyol’dan bir başka markaya ait ürünleri satmak yasaktır. Ancak kişi kendisine ait markalı ürünleri, Trendyol sitesine marka tescil belgesini yüklemek şartıyla dilediği gibi satabilir.
Bir kişi marka hakkı ihlali yaptığında yirmibin güne kadar adli para cezası alabilmektedir.