Yıllardır emek verdiğiniz e-ticaret mağazanızda ürünlerinize ait görselleri bir başka satıcı tarafından izinsiz kullanılıyor olabilir.
Bu görselleri profesyonel olarak çektirmiş olabilirsiniz yahut evde çok basit çekimler yapmış da olabilirsiniz. Her ne koşulda olursa olsun ürün görsellerinizin izinsiz kullanılması hem suçtur hem de tazminat gerektirir.
Bir müşteri fiziken dükkana girdiğinde ürünü gözüyle görür, eline alarak dokunur. Sıkarak, hissederek bazen de koklayarak satın alacağı ürünleri inceler.
E-ticaret pazaryerlerinde durum farklıdır. Müşteriler ürünlerin sadece fotoğraflarını görerek satın alabilir. Bir de müşteri yorumlarını okuyabilir.
Bu kadar kısıtlı sergileme alanı olduğu için satıcılar ürünlerini en iyi şekilde fotoğraflamaya çalışır. Profesyonel fotoğrafçılardan destek alarak stüdyo çekimleri yapabileceği gibi kendisi evde de çekim yapabilir.
Bazı satıcılar vardır ki hiçbir zahmete katlanmadan başka tacirlerin çektiği ürün fotoğraflarını direkt indirir ve kendi satış sayfalarına izin almadan yüklerler. Bu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu uyarınca hem suç hem de tazminat gerektiren fiil olarak düzenlenmiştir.
Eğer ürün fotoğraflarınız izinsiz kullanılıyorsa ilk ve en etkili çözüm ihlali gerçekleştiren satıcıyla fotoğrafları kaldırması için iletişim kurmaktadır.
Ürün fotoğraflarını kaldırmıyorsa avukat aracılığıyla profesyonelce yazılmış noter ihtarnamesi göndermek, halen kaldırmıyorsa dava açmak sorunu çözecektir.
Dijital ortamda ürün fotoğrafları çalındığında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca dava açmak etkilidir. Yine hukuki sebep olarak Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümleri gösterilebilir.
Uygulamada sıklıkla rastlanan durum satıcılar ihlali gerçekleştiren kişileri aradığında ihlali yapanların fotoğrafları kaldırması 1-2 hafta sonrasında tekrar yüklemesidir. Eğer etkili yöntem uygulanmazsa bu durum hiç durmadan döngüsel şekilde devam edecektir.
İhlali gerçekleştiren kişi fotoğrafları kaldırmadan önce;
ardından bu belgeler ile ispat hukuku kolaylaştırılarak haksız rekabete dayalı tazminat davası açılabilirsiniz.
Ürün görselleri çalındığına savcılığa şikayet edilebilir. Zira ürün görsellerini izinsiz kullanan kişiler 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaktadır.
Kural olarak e-ticaret platformları bünyesinde yer alan haksız rekabet ve marka hakkı ihlallerinden sorumlu değildir. Doktrin ve yargı kararlarında bu duruma “güvenli liman” ilkesi denmektedir.
5651 sayılı Bilişim İnternet Kanunu uyarınca yer sağlayıcı haksız rekabetten ya da marka hakkı ihlalinden haberdar edildiğinde içeri kaldırmakla sorumlu olur.
Bu nedenle ürün görsellerinin izinsiz kullanılması Trendyol, Amazon, Hepsiburada vd. pazaryerleri tarafından kendi ticari amaçları doğrultusunda yapılmıyorsa bu pazaryerlerinin sorumluluğunu doğurmaz. Sadece ihlali gerçekleştiren 3. satıcının hukuki sorumluluğu doğacaktır.
İstanbul BAM 13. Hukuk Dairesi 02.03.2023 tarihli kararında “başkasına ait ürün fotoğraflarını izinsiz kullanan satıcıların ticaret kanunu hükümlerince haksız rekabet eylemlerini gerçekleştirdiğini ancak birleşen dava yönünden pazaryerine açılan davada pazaryerinin “içerik sağlayıcı”” değil “yer sağlayıcı” olması hasebiyle bu ihlalden sorumlu olmadığını” kararına konu etmiştir.
E-ticaret ürünlerine ilişkin fotoğrafların kopyalanmasında en etkili hukuk yöntemi bu fotoğrafların Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde “tasarım tescilinin” yapılmasıdır.
Eğer fotoğraflar tescillenirse Sınai Mülkiyet Kanunu uygulama alanı bulacak ve hukuk sistemi daha etkin çalışacaktır.
Eğer ürün fotoğraflarınız izinsiz kullanılıyorsa hukuki aksiyon aldığınızda öncelikle;
Eğer e-ticaret platformlarında ürün fotoğraflarınızın izinsiz kullanıldığını düşünüyorsanız 0264 233 03 03 numaralı telefonu arayarak ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.